Саманна цегла

362

Ще в глибоку давнину в районах, де НЕ виростав ліс, широке розповсюдження мав сирцеві цегла (в перекладі — саман). Основна сировина для виробництва саманного цегли — жирна глина. Глина змішувалася з різаної соломою, формировалсЯ цегла і висушують на сонці. Так отримували цегла сирець з соломою. Замість соломи використовувалися й інші рослинні волокнистий наповнювачі — мох, полова, багаття. Якщо береться солома, то розмір рубаною січка не більше 10 см

Також в суміш додають пісок і воду. Склад різний по співвідношенню компонентів. Все залежить від жирності глини. Якість глини підвищують, заготовляючи її з осені. Солома доступні, дешевий і екологічний матеріал. Вона армує конструкцію, надає їй міцність, легкість, підвищує теплопровідність.

Виготовлення сирцевої цегли відбувається так. Вибирається рівний майданчик, на яку, шаром 30 см, укладається глина. Добре зволожується водою і міситься. Солом'яну масу змочують і розкидають поверх глини. Тепер все це, частинами, ретельно вимішують в Бетономішалка. За необхідності додавайте воду. Викладають і посипавши соломою залишають до наступного дня. Під сформовані Кирпичи використовується тверда площадка посипана Цією ж соломою. Форма для виготовлення сирцевої цегли — дерев'яна, змочена водою і посипана піском і половою. Приготовлена маса закладається на форму. Якісно трамбується руками, для того Щоб заповнити кути форми. Надлишки віддаляються і форма знімається. Якісний саман НЕ розбивається при падінні, довгий час не розкисає у воді.