Яку раковину вибрати для кухні: плюси і мінуси існуючих видів

19

Якою має бути сучасна раковина на вашій кухні? на що звернути увагу при її виборі і як не розгубитися серед такого великого асортименту? сьогодні ми постараємося відповісти на ці та інші актуальні питання

Щоб вибрати для кухні такий важливий кухонний предмет, як раковина необхідно врахувати інтер’єр і площа вашої кухні, а також модифікацію гарнітура. Але головні вимоги до кухонної раковини-якість, функціональність і комфорт. Які мийки для кухні краще?

Хороша мийка не боїться перепадів температур, механічних пошкоджень і агресивних миючих засобів. За нею легко доглядати, і поверхня з часом не втрачає своєї первісної привабливості.

Які бувають раковини: конструкція і форма

Сучасні виробники пропонують овальні, квадратні, круглі, прямокутні варіанти. Для невеликих просторів і нестандартних випадків є кутові моделі. Бувають не дуже глибокі, середні і глибокі мийки.

Місткість мийки повинна бути задовільною для всіх дій. Адже навіть якщо ви не часто готуєте, іноді ви користуєтеся сковородою і каструлями. Раковина повинна бути зручною для того, щоб вимити їх.

Для великої родини, в якій більше трьох осіб, краще вибирати містку чашу. Так крім посуду буде більш зручно мити великі листи і каструлі.

Оптимальною вважається глибина мийки від 150 до 180 мм.вона досить містка і зручна для користування.

Яка раковина краще: вибираємо матеріал

При виборі кухонної раковини завжди враховується не тільки дизайн, площа приміщення, але і ваш бюджет. Розглянемо найпопулярніші матеріали для кухонних раковин.

  • нержавіюча сталь . Відноситься до більш бюджетного і самому затребуваному варіанту. Ціна є незаперечною перевагою. До недоліків можна віднести її гучність, якщо ви виберете модель без спеціальної звукоізолюючої прошарку. Відмінно підходить для сучасних інтер’єрів.
  • композитні матеріали: силграніт, коріан, акрил, агломерат, керасил, теграніт, реграніт, фраграніт. Дозволяють фантазувати з формою і кольором, в цьому їх перевага. Підібрати можна до будь-якого інтер’єру. Вони екологічні і за ними легко доглядати, не бояться високих температур (максимум +280). До речі, шум води, що ллється такі мийки відмінно поглинають. До недоліків можна віднести їх вартість — вони на порядок дорожче нержавійки.
  • кераміка . Стійка до подряпин та інших поверхневих пошкоджень. Не боїться перепадів температур. Поверхня легко миється і крім цього має ефектний, стильний дизайн. Якщо говорити про недоліки, то кераміка чутлива до механічних ударів і дуже важка.
  • статусні варіанти: натуральне дерево, камінь. Елітні мийки вигідно підкреслюють індивідуальний стиль, високе положення. Відповідно вони вимагають підвищеної уваги до себе і дбайливого ставлення. Недолік один-занадто висока вартість.

На якій висоті вішати раковину

Ще дуже важливий момент варто врахувати при виборі кухонного миття — висота. Найчастіше виробники пропонують стандартні варіанти (83-84 см). Але необхідно взяти до уваги зростання того, хто буде найчастіше перебувати на кухні.

Згідно з численними дослідженнями, оптимальною висотою раковини вважається та, коли лікті людини знаходяться на рівні близько 10 см від неї. Для багатьох жінок зручним варіантом буде висота раковини від 80 до 90 см, в залежності від зростання господині.

Метод установки

Потрібно буде робити вибір між накладним або врізним способом установки. У першому випадку мийку встановлюють (надягають) поверх стільниці, і вона тримається на своїх бортиках. Найбільше підходить для модульних меблів. Накладний спосіб простий і доступний.

Врізний варіант підходить для кухонного гарнітура із загальною стільницею. В обох випадках необхідно подбати про гарну гідроізоляції.

Основні критерії при виборі раковини для кухні

дизайн (стиль) кухні. важливо, щоб раковина не вибивалася із загального дизайну кухні. Так, якщо ви вибрали мідну класичну модель, то вона явно буде різнитися з гарнітуром в стилі хай-тек.

розмір раковини. розмір раковини багато в чому порівнюється із загальною площею простору. Якщо кухня простора, краще виглядає велика мийка з додатковими крилами, ширина яких може доходити до 120 см.у той час як на малогабаритній кухні така модель недоречна. Тут оптимально виглядає кутовий або круглий, компактний варіант.

додаткові чаші . Чаша може бути одна або кілька. Наприклад, основна велика і додаткова маленька. Вони призначені для миття фруктів, овочів і для роздільного миття посуду. Зустрічаються варіанти, де є до п’яти чаш. Варто врахувати, що для таких моделей буде потрібно спеціальний змішувач з висувається душем-лійкою.

Ірина кривцова, дизайнер інтер’єру

— найбільш поширені форми кухонних мийок – овальні, трикутні, прямокутні, асиметричні, круглі і напівкруглі. Вибір форми залежить тільки від ваших бажань і можливостей стільниці.

Вибираючи відповідну модель, необхідно врахувати її глибину. Чим вона глибше, тим функціональніше використання. У глибокій мийці зручно мити каструлі і продукти харчування великих розмірів. Оптимальна глибина раковини становить 16-26 см.

Дуже практична подвійна раковина для кухні. Помивши продукти в одній чаші, ви можете в цей же час помістити для розморожування продукти в другу.

Виділю мийки для кухні blanco, виробництва німеччини, які існують на ринку кухонного обладнання з 1925 року! їх якість і надійність дуже високі.

Неллі алексєєва, дизайнер інтер’єрів:

— за час роботи в області дизайну інтер’єрів я зрозуміла, що найякісніші і стильні раковини виготовляють німецькі бренди schock і blanco. Ними комплектують найдорожчі кухні в поєднанні зі стільницями з мармуру, граніту і штучного каменю.

До того ж вони відрізняються високою стійкістю до механічних пошкоджень, наприклад, при створенні раковин schock використовують надміцний матеріал, який не піддається корозії. А це дуже важливо, особливо для мийок кольору слонової кістки, щоб наліт не залишався або легко відчищався без шкоди для покриття.

Villeroy-boch.co.uk, beautifulkitchensblog.co.uk, socialdesignmagazine.com, kitchenmodel.org, alpana.me, jengooch.com, lvluxhome.com