Як зберегти цвітну капусту на зиму

28

Цвітна капуста за популярністю поступається тільки білокачанної. Але вона не менш корисна для здоров’я людини, оскільки містить багато вітамінів і мінеральних речовин. Тому у господинь часто виникає питання, як потрібно зберігати кольорову капусту взимку, щоб урожай пролежав максимально довго. А також потрібно ознайомитися з існуючими варіантами переробки, якщо немає можливості зберігати овоч в свіжому вигляді.

Термін придатності овоча безпосередньо залежить від обраного способу зберігання

Вибір і підготовка до зберігання

Існує багато сортів цвітної капусти. Але для тривалого зберігання придатні тільки середні і пізні види овоча. Вони утворюють щільне суцвіття і менш сприйнятливі до механічного впливу, гниття.

Найкраще для тривалого зберігання підійдуть сорти:

  1. амеріго. Середньостиглий гібрид з правильною округлою формою і білосніжним забарвленням качанів. Призначення універсальне. Вегетаційний період становить 80-82 дні. Володіє підвищеною стійкістю до стресових погодних умов.

    Середня вага плодів амеріго становить 2-3 кг

  2. зелений замет. Сучасний сорт російської селекції пізнього терміну дозрівання. Характеризується високими смаковими якостями. Відтінок плодів зелений, вони частково закриті сірими подовженими листям. Середня вага головок 750-850 г.сорт має підвищену стійкість до бактеріозу. Відмінно підходить для тривалого зберігання.

    Період вегетації зеленого замету становить 180-190 днів

  3. адлерська зимова 679. Російський сорт середнього терміну дозрівання. Рекомендований до вирощування на території північно-кавказького регіону. Формує щільні, округло-плоскі головки діаметром 16 см.вага їх близько 0,6-0,8 кг, відтінок плодів білосніжний. Тривалість періоду від появи сходів до технічної зрілості головок розтягнутий до 213 днів.

    Врожайність адлерської зимової 679 становить 1,7 кг на 1 кв. М

  4. адлерська весняна. Пізній сорт культури універсального застосування. Підходить для вирощування у відкритому грунті. Включений до держреєстру в 1966 році, рекомендований в північно-кавказькому регіоні. Формує округлі головки вагою 0,9 — 1,2 кг.забарвлення плодів кремово-білий. Вегетаційний період займає 174-230 днів.

    Адлерская весняна підходить для свіжого зберігання і переробки

  5. кортес. Середньостиглий сорт цвітної капусти. Утворює щільні білі головки масою 2-3 кг.підходить для вирощування у відкритому грунті і парниках. Період вегетації займає 70-80 днів. Ідеальний для конвеєрного збору протягом літа і осені.

    Головки кортеса повністю закриті листям

Збір врожаю цвітної капусти рекомендується проводити в суху ясну погоду. Затягувати з процедурою не можна, щоб не настала затяжна дощова погода восени. Зрізати головки потрібно гострим ножем, залишаючи по 2-3 листа.

Важливо! зібраний урожай необхідно відразу прибрати в тінь, щоб запобігти його швидке в’янення.

Для зберігання на зиму придатні плоди без механічних пошкоджень і ознак гниття. При цьому головки можуть бути щільними або помірно пухкими.

Умови зберігання цвітної капусти

Термін зберігання овоча в свіжому вигляді безпосередньо залежить від умов його утримання. Їх невідповідність призводить до швидкого псування продукту.

Необхідні умови для зберігання:

  • температура в межах 0-6 °с;
  • вологість повітря 85-95%;
  • неприпустимо вплив прямих сонячних променів;
  • хороша вентиляція.

Зберігання цвітної капусти в домашніх умовах

У домашніх умовах зберігання врожаю можливо різними способами. Для цього підійдуть льох, підвал, морозилка, холодильник. Також зберігання може відбуватися і при кімнатній температурі. Але, щоб цей корисний овоч зберіг товарні властивості максимально довго, потрібно знати, які рекомендації дотримуватися в кожному конкретному випадку.

Як зберегти цвітну капусту довше свіжої в холодильнику

При зберіганні цвітної капусти в холодильнику необхідно очистити головки від листя, помити і просушити. Потім обгорнути кожен плід папером, а потім харчовою плівкою. Це дозволить зберегти свіжість суцвіть і запобіжить гниття. Плоди рекомендується класти в відсік для овочів.

Щодня оглядати кольорову капусту, а при порушенні цілісності захисного шару проводити його заміну. Термін зберігання свіжої цвітної капусти в холодильнику становить 7-10 днів. А у відварному вигляді вона може лежати протягом двох діб.

У морозилці

При використанні цього способу зберігання кольорова капуста зберігає споживчі якості до дев’яти місяців. Але при заморожуванні її смакові якості трохи губляться.

Перед закладкою на зберігання суцвіття необхідно розділити на окремі частини, розміром не більше 4 см. Потім овочі відварити в підсоленій воді пару хвилин, а потім просушити, охолодити. Після цього шматочки цвітної капусти покласти в ящик морозилки, в один шар, щоб вони не стикалися між собою. Через 4-5 годин дістати їх і розфасувати в пакети або контейнери.

Заморожувати можна тільки сухі суцвіття

При кімнатній температурі

В цьому випадку зберегти кольорову капусту свіжою можна тільки кілька днів. Для цього необхідно очистити качани від листя і обгорнути кожен папером. Після розкласти плоди в темному прохолодному місці, щоб вони не стикалися між собою. Щодня потрібно перевіряти головки на наявність ознак гнилі.

На балконі

Можливе зберігання цвітної капусти на зиму і на балконі. Але при цьому потрібно виключити ймовірність попадання на неї прямих сонячних променів. А також важливо, щоб зібраний урожай не перемерзав. Тому незасклений балкон в цьому випадку не підходить.

Урожай перед закладкою на зберігання потрібно обгорнути папером. А потім плоди акуратно скласти в кошики, картонні коробки або фанерний ящик. При цьому в місцях зіткнення їх між собою потрібно класти паперові серветки, складені в кілька шарів. Періодично плоди оглядати і своєчасно видаляти зіпсовані екземпляри.

Важливо! головки капусти, зібрані при високій вологості повітря, підлягають вживанню і переробці в першу чергу.

Балкон потрібно регулярно провітрювати, щоб запобігти передчасному загнивання плодів

В погребі або підвалі

Підвал або льох ідеальні для того, щоб зберігати кольорову капусту в свіжому вигляді, якщо для цього підходить мікроклімат в приміщенні. У цьому випадку термін придатності продукту досягає 3-4 місяців.

Для зберігання на зиму головки цвітної капусти потрібно обгорнути папером в два шари і скласти в дерев’яний ящик. Зверху контейнер потрібно накрити чорною плівкою для підтримки оптимального рівня вологості всередині. Періодично ящик необхідно відкривати для провітрювання і видаляти зібрався конденсат. А також рекомендується раз на місяць перебирати кольорову капусту, щоб відбракувати зіпсовані екземпляри.

Можливе зберігання цвітної капусти і в підвішеному вигляді в підвалі або погребі. Для цього до качана потрібно прив’язати мотузку і повісити головки на відстані 3-5 см один від одного.

Інші варіанти

Якщо немає можливості правильно зберігати кольорову капусту в свіжому вигляді, то тоді рекомендується переробити зібраний урожай. Плоди можна висушити або законсервувати. В цьому випадку вони зберігають більшість корисних вітамінів і мінералів.

Сушка

При використанні даного способу зберігання потрібно враховувати, що з 1 кг цвітної капусти виходить 150 г сушеного продукту. Таку заготовку можна використовувати для приготування будь-яких страв, після її попереднього замочування у воді.

Алгоритм дій:

  1. розібрати качан на суцвіття.
  2. ретельно помити їх і злегка просушити.
  3. пробланшувати сировину протягом двох хвилин.
  4. перекласти в друшляк, дати час стекти воді.
  5. розкласти суцвіття в один шар на решітці сушарки.
  6. закрити кришкою.
  7. сушити до готовності протягом декількох днів.

Допускається зберігання готового продукту в герметичних скляних ємностях при кімнатній температурі, виключаючи впливу прямих сонячних променів. Термін придатності сушеної цвітної капусти-шість місяців.

Консервація

Існує безліч рецептів консервації цього овоча на зиму. Тому вибрати відповідний для кожної господині не складе особливих труднощів.

Навіть найпростіший рецепт консервації на зиму здатний гарантувати тривале збереження цвітної капусти і відмінний смак заготовки на зиму. Його можуть використовувати не тільки досвідчені, але і початківці кулінари.

При бажанні кольорову капусту можна консервувати разом з томатами, болгарським перцем, морквою

Будуть потрібні:

  • 1-2 головки кольоровийКапусти;
  • 2-3 бутона гвоздики;
  • 3-4 горошини чорного запашного перцю;
  • 2-3 лаврового листя;
  • 100 г цукру;
  • 50 мл оцту 9%;
  • сіль за смаком;
  • лимонна кислота.

Процес приготування:

  1. розділити головку на суцвіття, ретельно їх помити.
  2. набрати в емальовану каструлю воду, додати 1 г лимонної кислоти і 25 г солі на кожен літр.
  3. довести розчин до кипіння.
  4. пробланшировать в ньому суцвіття протягом 3-4 хвилин.
  5. перекласти їх шумівкою в холодну воду, а потім просушити.
  6. на дно стерилізованих банок насипати спеції.
  7. скласти в них суцвіття.
  8. поставити на плиту каструлю з водою.
  9. додати в неї сіль, цукор і оцет за смаком.
  10. проварити маринад протягом декількох хвилин.
  11. залити заготовку в банках, закатати.

Важливо! термін придатності консервованого овоча становить один рік при температурі +4-6 °с і вологості в межах 80%.

Часті помилки

Іноді навіть незначні помилки здатні істотного скоротити термін придатності врожаю. Щоб цього не допустити, потрібно знати найпоширеніші з них.

Можливі помилки при зберіганні цвітної капусти:

  • повторна заморозка;
  • перепади температур;
  • відсутність хорошої вентиляції;
  • збір врожаю відразу після дощу.

Рекомендації

Існує кілька рекомендацій, дотримання яких допоможе продовжити термін придатності продукту в свіжому вигляді.

Серед них:

  1. збір врожаю цвітної капусти для зберігання на зиму потрібно проводити до настання заморозків. Інакше в смаку з’явиться гіркота, а її відтінок стане сірим.
  2. для зберігання на зиму придатні тільки не перезрілі головки, у яких суцвіття притиснуті між собою.
  3. плоди потрібно зберігати окремо від інших овочів в підвалі, погребі, на балконі.
  4. при закладці в холодильник кольорову капусту необхідно обертати харчовою плівкою, а не використовувати поліетиленові пакети.
  5. при зборі недозрілих качанів корінь потрібно залишити. А потім в підвалі або погребі прикопати кольорову капусту в ящики, наповнені вологою землею.

Висновок

Зберігати кольорову капусту потрібно правильно, тільки в цьому випадку урожай збереже вітаміни, мінерали і смакові якості максимально довго. В іншому випадку плоди почнуть швидко в’янути і гнити, а всі витрачені зусилля будуть марними.