Просто раптово припинити є все скоромне – погана ідея з точки зору банальної біології. І про це розуміли навіть у часи безпосереднього зародження цієї традиції. Тому постити починали поступово. У перший тиждень ще можна було їсти м’ясо, але в куди менших кількостях. На другий — м’ясо чергувалося з рибою. На третій – м’яса і риби вже не їли, але з маслом, молоком і сиром проблем все ще не було. І тільки починаючи з четвертого тижня пост ставав повноцінним суворим постом. Сам по собі Великий Піст починався досить тяжко. Перший день взагалі нічого не можна було їсти, на другий можна було їсти хліб, а починаючи з третього дня включався режим суворого посту.
Настільки суворий, що по понеділках, середах і п’ятницях можна було приймати виключно сиру їжу, причому без масла. По вівторках і четвергах була допустима варена їжа, а в суботу і неділю можна було їсти не тільки масло, але і пити вино. Так, що б там не говорили, але у вихідні алкоголь можна. До речі про алкоголь. Довгий час пиво не вважалося алкогольним напоєм, тому цілком допустимо до вживання навіть в часи посту. Чим, власне, і користувалися деякі ченці, у яких при монастирях були пивоварні. Піст – не тільки обмеження в їжі.
Домой Як правильно харчуватися.
Як правильно харчуватися.
4-5-2018