Як правильно харчуватися.


Як правильно харчуватися.
З 19 лютого для всіх православних настає вкрай тяжкий і відповідальний час – Великий Піст. Важке, тому що накладає ряд обмежень. Відповідальна – тому що це чудовий спосіб перевірити силу своєї віри. Для деяких це може стати сюрпризом, але повноцінно почали дотримуватися Великий Піст тільки столітті в V. І це незважаючи на те, що багато церковні теоретики зводили традиції посади чи не апостольським установленнями. Однак, це не так. Вперше про Великому Пості, як про реально існуючої традиції, почали згадувати тільки після Першого Нікейського собору. Приблизно після 325 року від Різдва Христового. Але навіть тоді ще не йшлося про загальноприйнятій практиці, обов’язкової для всіх християн. Також ви можете знайти все необхідне на ресурсі доставка еда в офис.
Просто раптово припинити є все скоромне – погана ідея з точки зору банальної біології. І про це розуміли навіть у часи безпосереднього зародження цієї традиції. Тому постити починали поступово. У перший тиждень ще можна було їсти м’ясо, але в куди менших кількостях. На другий — м’ясо чергувалося з рибою. На третій – м’яса і риби вже не їли, але з маслом, молоком і сиром проблем все ще не було. І тільки починаючи з четвертого тижня пост ставав повноцінним суворим постом. Сам по собі Великий Піст починався досить тяжко. Перший день взагалі нічого не можна було їсти, на другий можна було їсти хліб, а починаючи з третього дня включався режим суворого посту.
Настільки суворий, що по понеділках, середах і п’ятницях можна було приймати виключно сиру їжу, причому без масла. По вівторках і четвергах була допустима варена їжа, а в суботу і неділю можна було їсти не тільки масло, але і пити вино. Так, що б там не говорили, але у вихідні алкоголь можна. До речі про алкоголь. Довгий час пиво не вважалося алкогольним напоєм, тому цілком допустимо до вживання навіть в часи посту. Чим, власне, і користувалися деякі ченці, у яких при монастирях були пивоварні. Піст – не тільки обмеження в їжі.