Як легко і швидко почистити грейпфрут

20

Грейпфрут подобається багатьом людям, незважаючи на його гіркуватий смак. Адже він є джерелом вітамінів і мінералів, які так необхідні організму людини. Цей фрукт використовують для свіжого вживання, в салатах, десертах, соусах, заправках. А якщо знати, як правильно і швидко чистити грейпфрут, то можна насолодитися його смаком без гіркоти. І зробити це доступно різними способами.

Найсолодшими вважаються грейпфрути з червоною м’якоттю

Як вибрати грейпфрут в магазині

Щоб можна було легко почистити грейпфрут на часточки, потрібно спочатку правильно вибрати фрукт в магазині. Для цього він повинен бути стиглим і соковитим.

Цей цитрусовий плід погано реагує на низьку температуру зберігання. В результаті він втрачає не тільки смакові якості, але і соковитість. Це призводить до того, що очистити шкірку з такого плоду стає складно, та й користь від даного фрукта вельми сумнівна. Тому купувати цитрус рекомендується в спеціалізованих магазинах, так як ймовірність придбати неякісний продукт в неопалюваних кіосках і на ринку в осінньо-зимовий період висока.

Також важливо знати, що стиглий фрукт значно важче, ніж недозрілий. Тому при покупці потрібно взяти плід в руку і порівняти його вагу з іншими. Щоб згодом можна було легко очистити цитрус, рекомендується вибирати екземпляри, у яких відтінок шкірки помаранчевий з рожевим. Таке забарвлення має південний плід, який зняли з дерева стиглим. А це означає, що м’якоть легко можна буде очистити від шкірки.

Стиглість фрукта можна визначити і по його запаху. Дозрілий цитрус виділяє насичений аромат. Його відсутність означає, що плід ще зелений, або були невідповідні умови зберігання. Щоб відчути запах фрукта, потрібно піднести його до носа тією стороною, де був черешок, і злегка потерти.

При покупці недозрілого фрукта його потрібно підтримати до десяти днів при кімнатній температурі. При цьому важливо, щоб плід зберігався подалі від нагрівальних приладів і прямих сонячних променів, щоб він не втратив вологу.

Існує багато способів, як очистити цитрусовий плід від шкірки без труднощів. Але, як показала практика, особливою популярністю користуються тільки чотири з них. Це пояснюється простотою і швидкістю виконання процедури.

Білі щільні мембрани на часточках цитруса є причиною гіркоти даного фрукта

Важливо! перед тим як очистити плід, його необхідно ретельно вимити під проточною водою, а потім змокнути залишки вологи паперовим рушником.

За допомогою чайної ложки

Цей спосіб очищення підійде, якщо необхідно дістати м’якоть для отримання соку. В цьому випадку проводити процедуру бажано над ємністю, щоб не втратити корисний сік.

Алгоритм дій:

  1. взяти короткий гострий ніж.
  2. розрізати плід поперек, щоб було видно всі перегородки.
  3. вставити кінчик ножа під кутом між шкіркою і м’якоттю фрукта.
  4. повільно розрізати по колу.
  5. обережно провести ножем уздовж кожної мембрани на часточках, прорізаючи м’якоть від центру цитрусового плоду.
  6. зробити це з двох сторін від перегородки.
  7. чайною ложкою дістати м’якоть в окрему ємність.

Як легко очистити грейпфрут ножем

Цей спосіб допоможе також швидко очистити грейпфрут. Він вважається найпростішим і доступним.

Порядок дій:

  1. ножем зняти верхівку цитруса.
  2. зробити кілька вертикальних надрізів через 2 см на глибину шкірки.
  3. підчепити її і відокремити від внутрішньої основи.
  4. пухку білу прошарок під шкіркою акуратно очистити руками.
  5. розрізати плід на сегменти.
  6. зняти з кожного мембрану.

Важливо! при очищенні цитруса бризки можуть потрапити в очі, тому потрібно дотримуватися обережності.

Відео, як правильно чистити грейпфрут альтернативним способом:

Очищення грейпфрута без ножа

Зняти шкірку цілком можна і без ножа. Але для цього плід повинен бути повністю дозрілим. Тільки в цьому випадку можна буде легко видалити мембрани з часточок.

Порядок дій:

  1. будь-яким гострим предметом підірвати шкірку у верхній частині фрукта.
  2. руками повністю зняти її з усього фрукта.
  3. розділити цитрус на дві половини.
  4. на часточках з’являться пошкоджені мембрани.
  5. акуратно руками зняти їх і дістати м’якоть, при цьому тримати часточку з того боку, де вона закрита.
  6. поступово очистити всі сегменти цитрусового плоду.
  7. якщо оболонка ціла, то необхідно її надірвати з внутрішньої сторони.
  8. а зовнішню сторону із залишками білого шару очистити швидким ривком.

М’якоть у стиглого цитруса набагато легше відділяється, ніж у мандаринів, апельсинів, лимонів

Як правильно очистити грейпфрут в мікрохвильовці

На кухні є багато предметів і побутової техніки, які здатні допомогти швидко очистити м’якоть фрукта. Найкраще підійде спеціальне пристосування, що знімає легко шкірку з будь-яких круглих плодів. Але навіть при його відсутності почистити грейпфрут від плівок швидко допоможе мікрохвильовка.

Порядок дій:

  1. очистити внутрішню основу від шкірки за допомогою ножа.
  2. покласти фрукт на тарілку, щоб він стійко стояв для рівномірного впливу.
  3. поставити в мікрохвильовку.
  4. включити на максимальний режим і задати час на 20 секунд.

Після такої обробки мембрана стане сухою, як пергаментний папір. В цьому випадку очистити її з м’якоті можна швидко і легко.

Важливо! не варто перетримувати фрукт в мікрохвильовці, так як в цьому випадку втратить вологу не тільки захисна плівка, але і частина м’якоті, а це призведе до втрати вітамінів і мінералів.

Як почистити грейпфрут від плівок

Щоб очистити грейпфрут від плівок і при цьому зберегти цілісність м’якоті, необхідно добре постаратися. Однак дана процедура тільки в перший раз здається складною. Надалі вона не буде вимагати багато часу, так як дії будуть звичними. Як правильно почистити грейпфрут від плівок, показано на відео:

Важливо! при використанні цього способу потрібно, щоб ніж був гострим, інакше фрукт буде виділяти багато соку під час нарізки.

Порядок дій:

  1. взяти дерев’яну дошку.
  2. зрізати верхівку і нижню частину цитрусового плоду ножем, щоб була видна м’якоть.
  3. поставити фрукт на дошку.
  4. почати очищати шкірку від одного полюса до іншого, дотримуючись округлої форми цитруса.
  5. під час процедури важливо якомога менше пошкоджувати м’якоть.
  6. після закінчення додатково зачистити плід від залишків білого шару.
  7. почати акуратно ножем вирізати часточки.
  8. відокремити першу від верхнього прошарку з двох сторін, направляючи ніж від зовнішнього краю до середини.
  9. повторити процедуру з кожною часточкою, злегка натягуючи мембрану.
  10. скласти очищену м’якоть в тарілку.
  11. а з решти мембран віджати сік.

Зберігати очищену м’якоть можна в холодильнику до чотирьох днів. При цьому вона повинна лежати в герметичному контейнері для збереження смаку і запаху. У такому вигляді продукт можна використовувати не тільки для свіжого вживання, але і для приготування соку, різних страв.

Висновок

Знаючи, як правильно чистити грейпфрут, можна без особливих труднощів впоратися з цим завданням. І тоді даний цитрус вже не здасться гірким. Але для цього потрібно ретельно видалити білий шар під шкіркою і верхню оболонку часточок. Тільки після цього можна насолодитися справжнім смаком грейпфрута.

Предыдущая статьяСходи на другий поверх: сучасні варіанти оформлення для будинку і квартири
Следующая статьяДекоративні чагарники: які можна посадити восени