Домой Разное Скільки інжиру потрібно їсти кожен день і чи дійсно він корисний для серця

Скільки інжиру потрібно їсти кожен день і чи дійсно він корисний для серця

0
Скільки інжиру потрібно їсти кожен день і чи дійсно він корисний для серця

Плоди інжиру цінуються за високий вміст вітамінів, мінеральних речовин, клітковини, заліза і фосфору, білків і цукрів. А за вмістом калію інжир поступається лише горіхам. У сухому інжирі цукру більше, ніж у фініках, а заліза більше, ніж в яблуках. А ось жирів-всього 1,3%.

Що таке інжир: знайомимося з рослиною

Інжир (ficus carica) — листопадний фікус, названий карійським на честь передбачуваної батьківщини. Але куди більш широко він відомий як фіга, фігове дерево, смоковниця, смоква, винна або смирнская ягода.

У середній азії, на кавказі і в криму його вирощують заради плодів, з яких варять варення і джем, роблять вино, а також використовують при приготуванні м’яса і салатів. Плодоносить інжир рясно, відрізняючись невибагливістю. Він може рости на бідних землях, кам’янистих осипах, скелях і навіть кам’яних стінах. Хоча найпотужніші дерева виростають в умовах хорошого «водопостачання», наприклад, в долинах річок. Плодоносити інжир починає на 2-3 рік, а живе в середньому 30-60 років, хоча в сприятливих умовах може прожити набагато довше.

Незрілі плоди інжиру неїстівні через їдкого молочного соку. Смак стиглих плодів варіює від помірно — до нудотно-солодкого, їх відмінна риса — безліч дрібних насіння.

Склад інжиру

Інжир містить невелику кількість різноманітних поживних речовин, але особливо багатий міддю і вітаміном b6.один невеликий (40 г) плід свіжого інжиру містить:

  • калорійність: 30
  • білок: 0 г
  • жири: 0 г
  • вуглеводи: 8 г
  • клітковина: 1 г
  • мідь: 3% денної норми
  • магній: 2% денної норми
  • калій: 2% денної норми
  • рибофлавін: 2% від добової норми
  • тіамін: 2% денної норми
  • вітамін b6: 3% денної норми
  • вітамін к: 2% денної норми

Загальні корисні властивості інжиру

Корисні властивості інжиру можна перераховувати нескінченно. Фіги з незапам’ятних часів застосовували в медицині як засіб від кашлю і захворювань горла. Інжиру притаманне потогінну, сечогінну, проносну і жарознижувальну дію. Оскільки заліза в ньому більше, ніж в яблуках, його рекомендували хворим, що страждають залізодефіцитною анемією. В цьому випадку більш цінний чорний інжир. Інжир корисний при захворюваннях серцево-судинної системи, бронхіальній астмі, болях у грудях, а також при сильній втраті ваги. Інжир знімає сильне серцебиття, є хорошим кровотворним засобом. Сироп з інжиру-чудовий тонік для дітей, що підвищує апетит і поліпшує травлення. Для швидкого загоєння шкіри при опіках використовують кашку зі свіжого або сушеного інжиру.

Який інжир корисніше: свіжий або сушений

Інжир вживають в свіжому, сушеному і консервованому вигляді. Поширені по всьому середземномор’ю і близькому сходу, у нас фіги відомі, перш за все, в сухому або в’яленому вигляді. Але в кінці літа – в серпні і вересні-на ринках з’являється свіжий інжир. Смак у нього фантастичний — в міру солодкий, ніжний і свіжий одночасно.

Свіжий інжир особливо хороший, коли він дуже стиглий – майже лопається від стиглості. Такий інжир, однак, дуже швидко псується: його не можна зберігати довше трьох днів навіть в холодильнику. До того ж з легко мнуться плодами треба звертатися дуже акуратно. Свіжі зрілі плоди, соковиті і солодкі, з вигляду нагадують невелику грушу. Вибираючи свіжий інжир, звертайте увагу на колір (він повинен бути однорідний, ніяких темних плям!), запах (ніжний, трохи солодкуватий) і цілісність шкірки.

Сушений інжир корисний не менше, ніж свіжий. Однак, зверніть увагу: в ньому 70% цукрів, в основному фруктоза (це найвищий рівень фруктози серед усіх фруктів). Один сушений плід інжиру дає нам 2 грами клітковини, а це 20% рекомендованої добової дози. Завдяки вмісту в інжирі жирних кислот омега-3, омега-6 і фітостеролу (це таке жироподібна речовина, яка присутня тільки в рослинах), свіжий інжир цінують як засіб, що знижує рівень холестерину.

Як правильно вживати сушений інжир

Для сушіння зазвичай використовують світлий інжир, з золотистою шкіркою і білою м’якоттю, близько 5 см в діаметрі. Сушать супліддя 3-4 дні під сонцем. Вважається, що чим дрібніше плоди, тим інжир смачніше. Сушений інжир можна» оживити», вимочивши у воді або розігрів на пару – в останньому випадку плід збереже свою форму. З сушеного інжиру можна приготувати компот або узвар (особливо смачно вийде, якщо відварити суміш сухофруктів – яблука, курага, чорнослив, родзинки, фініки – і додати до них прянощі). Сушений інжир прекрасно виглядає в м’ясних стравах, в тому числі як один з інгредієнтів фаршу. У процесі приготування він вбирає в себе жир і надає страві солодкуватий присмак.

Сушений інжир-традиційний інгредієнт десертів і випічки. У британії, наприклад, популярний інжирний пудинг. У північній африці сушений інжир додають в масфуф-солодкий кускус. На півдні франції, в провансі, готують новорічний десерт les quatres mendicants-суміш інжиру, родзинок, фундука і мигдалю. А в андалусії готують інжирний або фіговий хліб (ісп. Pan de higo) з інжиру з мигдалем, корицею, гвоздикою і анісом без додавання цукру. Спочатку рецепт був придуманий для консервування врожаю, оскільки така суміш дуже добре зберігається.

Як інжир допомагає при проблемному травленні

Інжир здавна використовувався в якості домашнього засобу лікування проблем з травленням, таких як запор.

Плоди містять клітковину, яка може сприяти здоров’ю травної системи, пом’якшуючи і збільшуючи обсяг стільця, зменшуючи запори і виступаючи в якості пребіотика або джерела їжі для корисних бактерій, що населяють кишечник. У дослідженнях на тваринах екстракт плодів інжиру допомогли прискорити рух їжі по травному тракту, зменшивши запор і поліпшивши симптоми розладів травлення, таких як виразковий коліт.

Дослідження за участю 150 осіб з синдромом роздратованого кишечника з запором показало, що у тих, хто вживав близько 4 сушених інжирів (45 г) два рази на день, спостерігалося значне зменшення симптомів, включаючи біль, здуття живота і запор, в порівнянні з контрольною групою.

Більш того, аналогічне дослідження за участю 80 осіб показало, що щоденний прийом близько 300 г фруктової пасти інжиру протягом 8 тижнів значно зменшив запор в порівнянні з контрольною групою. Детальніше про дослідження ви можете прочитати тут: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27440682

Чи правда, що інжир допомагає серцю

Інжир може поліпшити кров’яний тиск, що може допомогти поліпшити здоров’я судин і знизити ризик серцевих захворювань.

Одне дослідження показало, що екстракт інжиру знижує кров’яний тиск у щурів з нормальним кров’яним тиском, а також у щурів з підвищеним рівнем тиску (подивіться, якщо цікаво, в першоджерелі: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28187689).

Дослідження на тваринах також показали поліпшення загального холестерину, холестерину лпвщ (хорошого) і тригліцеридів при додаванні екстракту листя інжиру. Однак в 5-тижневому дослідженні з участю 83 людина з високим рівнем лпнщ (ліпопротеїни низької щільності, поганого холестерину) дослідники відзначили, що у тих, хто щодня додавав близько 14 сушених инжиров (120 г) в свій раціон, не було змін у рівні жиру в крові порівняно з контрольною групою.

Щоб краще зрозуміти взаємозв’язок між інжиром і здоров’ям серця, необхідні додаткові дослідження на людях.

Чи може інжир знизити рівень цукру в крові

Звичайно, коли ми чуємо про чудові властивості інжиру, останнє, що спадає на думку, це використання його листя. У нас для трав’яних відварів є свої лідери-липа, м’ята, брусниця. Однак, одне датоване дослідження 1998 року за участю 10 осіб з діабетом 1 типу показало, що вживання чаю з листя інжиру під час сніданку знизило їх потребу в інсуліні. За місяць, коли вони отримували чай з фігового листя, їх дози інсуліну знизилися приблизно на 12% (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9597370/).

Більш того, більш недавнє дослідження показало, що напої, що містять високі дози екстракту плодів інжиру, мають більш низький глікемічний індекс, ніж напої без екстракту плодів інжиру, а це означає, що ці напої матимуть більш сприятливий вплив на рівень цукру в крові.

Однак плоди інжиру, особливо сушений інжир, містять багато цукру і можуть в короткостроковій перспективі підвищити рівень цукру в крові. Якщо вам складно контролювати рівень цукру в крові, вам слід обмежити споживання сушеного інжиру.

Протипоказання при вживанні інжиру

  • інжир не слід вживати при цукровому діабеті.
  • при зайвій вазіАбо ожирінні його вживання теж краще обмежити.
  • інжир може нашкодити і при виразкових захворюваннях шлунка і 12-палої кишки через велику кількість клітковини.
  • також він протипоказаний хворим з порушенням обміну щавлевої кислоти.

Інжир також досить багатий вітаміном к, який може впливати на розріджують кров ліки і робити їх менш ефективними.

Нарешті, у деяких людей виявлена алергія на інжир. Якщо у вас алергія на пилок берези, у вас також може бути алергія на інжир. Фігові дерева також містять натуральний латекс, на який у деяких людей може бути алергія.

Рецепти з інжиром для здоров’я

Медики рекомендують використовувати інжир в якості потогінного, жарознижуючого, протизапального засобу.

від застуди. Молочний напій , зварений з інжиром, — одне з найсильніших засобів від застуди. Крім того його можна використовувати для полоскання при ангіні або запаленні ясен. Готують відвар з розрахунку 2 столові ложки сухих суплідь (або чотири штуки) на 1 склянку води або молока. Молоко закип’ятити, опустити в нього інжир і накрити на 20 хвилин ковпаком. Приймати півсклянки чотири рази на день в теплому вигляді.

сироп від кашлю . Дрібно наріжте 8 штук інжиру, залийте 250 г води, варіть 20 хвилин. Після варіння процідіть відвар і додайте води до вихідного обсягу. Можна всипати в відвар цукру (краще коричневого) і ще раз довести до кипіння, помішуючи, щоб цукор повністю розчинився. Потім додайте чайну ложку меленого або тертого імбиру і сік половини лимона. Дорослим такий сироп можна приймати в кількості 3-4 десертних ложок в день, дітям — 1-2 десертних ложок.

З сушеного інжиру можна приготувати проносні кульки . Для цього треба подрібнити і змішати 100 г інжиру, 100 г родзинок, 0,5 чайної ложки меленого імбиру або 0,5 чайної ложки меленого мускатного горіха. Скачати з отриманої маси ковбаску і нарізати її кружечками. Зберігати кульки можна в щільно закритій скляній банці. Вживають їх за потребою в кількості 1-2 шматочків в день.

Кашку з сушеного або свіжого інжиру також іноді застосовують для швидкого загоєння шкіри від опіків.