Що робить хурму в’язкою і як зробити, щоб вона не в’язала

21

З приходом осінніх холодів на прилавках магазинів з’являються яскраво-помаранчеві плоди, що привертають погляд апетитним виглядом. Це південний фрукт-хурма, назва якого в перекладі означає «їжа богів». Вона містить багато корисних речовин і допомагає підтримувати імунітет людини на високому рівні в холодний період року. Але іноді при відкушуванні фрукта і в передчутті медового смаку з’являється неприємне відчуття, так як хурма в’яже рот. Тому потрібно розібратися, чому таке відбувається і як вчинити в даній ситуації.

Помаранчевий відтінок хурми обумовлений високим вмістом бета-каротину

Чому хурма в’яже рот

Хімічний склад цього південного плоду вельми різноманітний, він включає дубильні речовини, а саме — таніни. При попаданні в рот відбувається їх взаємодія з білковими сполуками. Це призводить до згортання останніх. В результаті людина відчуває неприємне стягування в роті.

Також таніни сильно звужують капіляри, в результаті чого з’являється відчуття анестезії, тобто оніміння гортані, мови. Внаслідок цього при відкушуванні фрукта не відчувається його солодкість, так як дубильні речовини перешкоджають повноцінній роботі слинних залоз.

В’язкої ефект відчувається тільки при вживанні недостиглої хурми. При повному дозріванні фрукта відбувається часткове руйнування танінів, що сприятливо відбивається на його смакових і корисних якостях.

Щоб хурма перестала в’язати, потрібно прискорити її дозрівання. Це можна зробити в домашніх умовах, і така процедура цілком під силу кожній людині. В цьому випадку відбувається прискорене руйнування танінів, що дозволяє поліпшити смакові якості продукту.

Заморозка

Цей спосіб дає швидкий результат, але при його використанні фрукт втрачає не тільки терпкий смак, але і невелику частину бета-каротину. Крім того, м’якоть після розморожування втрачає свою пружність, тому вживати продукт можна, не чекаючи відтавання.

Порядок дій:

  1. ретельно вимити хурму.
  2. дати можливість стекти воді, а потім протерти насухо фрукти паперовим рушником.
  3. запакувати їх в герметичний пакет або контейнер.
  4. покласти в морозилку і витримати добу.
  5. після закінчення часу дістати хурму.

При використанні заморозки для усунення в’яжучого ефекту плід трохи втрачає солодкість

Термообробка

Позбутися в’яжучого ефекту, зруйнувати таніни допомагає термообробка фрукта. Зробити це можна різними способами. Але перш ніж приступити до процедури, рекомендується вимити фрукти і просочити паперовим рушником залишки вологи.

Можливі варіанти термічної обробки, якщо хурма сильно в’яже:

  1. вирізати гострим ножем плодоніжки у фруктів. У утворилися отвори вилити по 1 ч.л. Меду. Поставити фрукти в мікрохвильовку і включити режим на десять секунд. Цього достатньо, щоб зруйнувати таніни, але зберегти вітаміни. Фрукти після такої обробки рекомендується вживати людям, що страждають частими розладами травлення.
  2. відібрати плоди твердих сортів. Нарізати їх скибочками або кубиками, як для цукатів. Висипати хурму в один шар на деко, застелене пергаментом. Сушити в духовці при температурі 100 °с і трохи прочиненими дверцятах. Через кожні десять хвилин шматочки хурми потрібно перевертати для рівномірного випаровування вологи. Тривалість сушіння становить одну годину. Готовність продукту можна визначити, якщо спробувати шматочок, і він буде пережовуватися з працею.
  3. зробити кілька отворів в шкірці хурми. В окремій ємності нагріти воду до температури 50 °с.опустити в неї хурму, щоб рідина повністю її покрила. Тримати в такому вигляді 3-6 годин, в залежності від ступеня початкової зрілості. Протягом цього часу підтримувати воду на одному рівні.

Важливо! зрілість хурми не можна визначити в залежності від інтенсивності аромату, так він у неї повністю відсутня.

Природне дозрівання

Прибрати терпке відчуття можна і при природному дозріванні південного плоду. Для цього необхідно розкласти фрукти на підвіконні над батареєю і почекати кілька днів. Прискорити руйнування танінів можна, якщо покласти продукт в поліетиленовий пакет разом з яблуком або бананом і зав’язати його. Через пару днів фрукт буде готовий до вживання.

Застосування цукру

Даний спосіб не може повністю усунути терпкий ефект хурми, але допомагає швидко поліпшити її смак. Для цього необхідно розрізати продукт на часточки і рясно посипати їх цукром.

Як їсти хурму, щоб вона не в’язала рот

Іноді немає можливості чекати, коли таніни повністю руйнуватися, а хурма перестане в’язати. У тому випадку можна замаскувати цей неприємний смак. Рекомендується полити шматочки лимонним соком. А також цікавим варіантом вирішення проблеми може стати мармелад.

Процес приготування десерту:

  1. залити 2 ч.л. Агар-агару 100 мл холодної води, настояти півгодини.
  2. очистити дві хурми від шкірки і кісточок.
  3. м’якоть подрібнити в блендері до однорідного складу.
  4. додати цукор за смаком.
  5. довести розведений ага-агар до кипіння.
  6. додати м’якоть і проварити ще три хвилини, постійно помішуючи.
  7. розлити фруктову масу по формах, застеленим пергаментом.
  8. поставити їх в холодильник до повного застигання.

Перед подачею мармелад можна додатково посипати цукром

Чи корисна в’яжуча хурма

Хурма є джерелом корисних компонентів для здоров’я людини, що так важливо в осінньо-зимовий період. Але, якщо вона в’яже, то це означає, що концентрація вітамінів і мінералів в ній знижена, так як максимальна їх кількість фіксується при повному дозріванні плоду.

До того ж висока концентрація танінів, чим обумовлений в’яжучий ефект, негативно відбивається на роботі органів травлення. Але ці дубильні речовини здатні принести користь при малій кількості. Вони в цьому випадку допомагають зупинити кровотечу, уповільнити розвиток мікробів, зняти запалення. Тому говорити про користь продукту можна тільки при відсутності в’яжучого ефекту.

Як вибрати не терпку хурму

Визначити, солодкий фрукт чи ні, можна за формою плодів. У деяких сортів вона нагадує жолудь, а у інших — помідор. У першому випадку продукт набуває солодкість і втрачає терпкий ефект тільки, коли м’якоть набуває желеподібну консистенцію і світиться під шкіркою. У інших смак буде відмінним, навіть якщо плід хрумтить.

Основні ознаки необхідного ступеня дозрівання:

  • яскраво-помаранчевий відтінок;
  • суха плодоніжка бурого кольору;
  • м’ясиста соковита м’якоть;
  • наявність поперечних коричневих смуг на верхівці плоду.

Ступінь в’язкості залежить і від сорту хурми. Серед різноманіття видів культури існують такі, які не викликають терпкий ефект навіть на етапі технічної зрілості фруктів. Це пов’язано зі зниженим вмістом танінів. Такі плоди мають сплощену або округлу форму.

Сорти, які не мають виразного в’яжучого ефекту:

  1. корольок. Низькорослий сорт культури, висота дерева ледь досягає 3,5 м.плоди округлі зі злегка витягнутим кінчиком. Їх маса становить 150-200 г.при дозріванні забарвлення м’якоті стає буро-коричневим. Сорт відрізняється високими смаковими якостями.

    Корольок містить багато кісточок

  2. шарон. Цей гібрид з’явився в результаті схрещування хурми і яблука. Характеризується яскраво-жовтим відтінком плодів. Смак фрукта поєднує нотки абрикоса, яблука, айви і є унікальним. Для сорту характерна тонка шкірка і пружна соковита м’якоть з мінімальним вмістом танінів.

    Шарон був виведений в ізраїлі

  3. східна. Великоплідний сорт культури, маса окремих екземплярів може досягати 500 г. Східна хурма має циліндричну довгасту форму. Її відтінок при дозріванні коливається від оранжевого до жовто-коричневого. Сорт цінується за солодкість і соковитість м’якоті.

    Східна хурма в основному виростає в китаї і японії

Важливо! давати хурму дітям можна тільки з трирічного віку.

Висновок

Хурма в’яже тільки в недозрілому вигляді, але при необхідності можна усунути це неприємне відчуття і насолодитися смаком південного фрукта. Однак, щоб отримати максимальну користь від його вживання, потрібно при покупці звертати увагу на форму плодів, сорт і наявність характерних ознак зрілості.