Рецепти хріновухи на горілці: класичний, з медом, з імбиром

14

Хріновуха з горілки в домашніх умовах готується досить просто. У класичному рецепті беруть кореневище рослини, дрібно нарізають і заливають горілкою. Наполягати потрібно всього 4-5 діб, після чого обов’язково спробувати, процідити і перелити в іншу ємність. Найбільш популярні рецепти приготування напою описані нижче.

Лікувальні властивості настоянки хрону на горілці

Користь і шкода настоянки хрону на горілки визначаються її хімічним складом і особливостями приготування. Хрін збагачує напій вітамінами, мінеральними речовинами та іншими цінними компонентами. У ньому багато вітаміну с (більше, ніж в лимоні або апельсині). Тому такий алкоголь добре зміцнює імунітет.

Корисні властивості настоянки листя хрону на горілці пов’язані і з вітамінами групи в.вони беруть участь в більшості обмінних процесів, покращують роботу нервової системи, стимулюють розумову діяльність.

У складі присутні і дубильні речовини. Вони очищають кишечник, покращують травлення, завдяки чому можна позбутися від тяжкості в животі та інших неприємних відчуттів.

У хріновусі є зола, флавоноїди і харчові волокна. Вони очищають організм від шкідливих речовин, запобігають процеси передчасного старіння, працюють як натуральні антиоксиданти. Тому в помірних кількостях (50-100 г) такий напій дійсно приносить користь здоров’ю.

Тонкощі приготування

Приготувати хріновуху не так складно. Але тут теж є свої тонкощі, без знання яких можна сильно зіпсувати смак напою. Щоб уникнути цього, рекомендують дотримуватися таких порад:

  1. одне з найважливіших правил приготування хріновухи засноване на тому, скільки взяти хрону на літр горілки.
  2. шматочки хрону слід нарізати якомога менше. Тут важлива не стільки форма, як розмір. Чим більше площа контакту з горілкою, тим більше речовин проникне в напій. Завдяки цьому смак стане багатим і насиченим.
  3. при цьому не варто думати, що кореневище добре подрібнити на м’ясорубці або в блендері. Насправді в цьому випадку рослинні тканини сильно травмуються. Велика частина ефірних масел випаровується, через що напій втрачає аромат.
  4. для приготування беруть тільки свіже кореневище хрону. Почати роботу краще в сезон збору врожаю, тобто у вересні. Висушений або заморожений корінь не дає такого ж яскравого смаку і аромату.
  5. не варто думати, що чим довше наполягати напій, тим смачніше він буде. Перетримана хріновуха починає сильно гірчити. В цьому випадку виправити ситуацію можна двома способами.

Хріновуху не варто наполягати більше тижня

Щоб прибрати надмірну гіркоту, слід додати трохи горілки і потримати ще 1-2 дня. При цьому попередньо напій проціджують. Другий варіант-додати мед, але тільки в невеликих кількостях, щоб смак не був занадто солодким.

Як приготувати хріновуху з горілки

Зробити настоянку з хрону на горілці не дуже складно. У класичному рецепті використовується всього лише два компоненти. Але за бажанням до них можна додати і інші інгредієнти. Наприклад, мед пом’якшить смак, а гострий перець додасть пікантну пекучість. Нижче описано кілька популярних рецептів, які використовують для приготування настоянки найчастіше.

Класичний рецепт хріновухи на горілці

У класичному рецепті за основу беруть такі продукти:

  • горілка-500 мл;
  • корінь хрону – 10 см;
  • будь – який рідкий мед-1 ч. Л.

Послідовність дій така:

  1. почистити кореневище.
  2. подрібнити ножем.
  3. з’єднати з розтопленим медом.
  4. залити алкоголь.
  5. дати постояти в теплому і темному місці п’ять діб.
  6. періодично збовтувати.
  7. зняти пробу і процідити, перелив в іншу пляшку.

Порада! у класичному рецепті можна також використовувати зернову гірчицю (1 чайна ложка), бутончики гвоздики (3 шт.), мускатний горіх (щіпку). Закладати їх слід одночасно з медом.

Додаткові компоненти покращують як смак, так і аромат готового напою

Хріновуха з гострим перцем

Настояти хрін на горілці від застуди та інших вірусних захворювань можна і з гострим перцем. Для приготування беруть такі інгредієнти:

  • корінь, натертий на крупній тертці — 1 стакан (150-170 г);
  • горілка — 1 л;
  • перець горошок – 1 ст.л.;
  • гострий перець – сушений 1 шт. Або 2 стручки.

Рецепт хріновухи складається з декількох кроків:

  1. змішують всі інгредієнти.
  2. заливають горілкою.
  3. ставлять на добу в холодильник.
  4. проціджують. Приступають до дегустації.
  5. при необхідності можна не проціджувати, а дати постояти в холодильнику ще дві доби. Тоді смак буде більш гострим.

Для пом’якшення присмаку можна додати столову ложку рідкого меду будь-якого сорту

Пряна горілка на корені хрону

Для приготування пряної хріновухи беруть кілька інгредієнтів в таких кількостях:

  • корінь – 1 шт.;
  • горілка – 750 мл;
  • стебло селери – 1 шт.;
  • часник – 5 зубків;
  • мед рідкий – 4 ст. Л.;
  • кориця – 1 паличка;
  • чорний перець горошок – 3-5 шт.;
  • цедра лимона – 1 ч. Л.

Покрокова інструкція така:

  1. очищають кореневище і дрібно нарізають.
  2. селера шаткують кружечками.
  3. часник подрібнюють ножем.
  4. для хріновухи знімають цедру з лимона і дрібно нарізають.
  5. змішують всі компоненти, додають мед.
  6. заливають алкоголем і настоюють 5-7 днів в холодильнику.
  7. періодично збовтують.
  8. фільтрують і дегустують. Переливають в іншу ємність.

Зберігати хріновуху можна в холодильнику протягом двох років

Рецепт горілки з хріном і гірчицею в домашніх умовах

Гірчиця надає особливу гостроту і пікантність напою

Гірчичний порошок часто застосовують для приготування хріновухи. Кількість інгредієнтів в цьому рецепті таке:

  • кореневище натерте — 3 ст. Л.;
  • алкоголь – 0,5 л;
  • свіжовичавлений лимонний сік – 2 ст. Л.;
  • гірчиця в зернах (краще французька) або порошок – 1 ч. Л.

Діяти потрібно так:

  1. змішати всі компоненти.
  2. залити алкоголем і дати постояти три доби в затемненому, теплому місці.
  3. потім продегустувати і відфільтрувати.
  4. при необхідності можна не проціджувати, а дати настоятися ще 1-2 дня.

Рецепт горілки на хріні з медом

Можна зробити і хріновуху з горілки з медом. Для приготування досить взяти такі продукти:

  • хрін – кореневище) – 80 г;
  • мед-50 г (3 ст. Л.);
  • горілка або самогон-500 мл.

Послідовність дій така:

  1. ретельно промити і підсушити кореневище, очистити шкірку.
  2. нарізати на дрібні шматочки.
  3. покласти в скляну банку і додати мед.
  4. залити горілкою або іншим міцним алкогольним напоєм.
  5. настояти в темному місці протягом тижня.
  6. спробувати через 5 днів. Смак повинен бути трохи солонуватий, з легкою солодкістю і делікатною гірчинкою, а також з гострими нотами.
  7. процідити через марлю.
  8. перелити в іншу пляшку і зберігати в холодильнику.

За запахом готовий напій повинен нагадувати огірковий або капустяний розсіл

Рада! якщо смак занадто гострий, можна додати ще трохи меду.

Починати слід з невеликих кількостей – буквально по чайній ложці. Потім дати постояти добу і ще раз провести дегустацію. Для чистоти експерименту рот попередньо обполіскують питною водою.

Застосування настоянки кореня хрону на горілці

Настоянка хрінового листя, а також кореня на горілці дає організму велику користь. Для профілактики застуди кожен день приймають по столовій ложці, а для лікування вже почалася інфекції – по 3 ст.л.

Також настоянку з хрону на горілці використовують для лікування каменів в жовчному міхурі. Для цього потрібно приймати по столовій ложці три рази на добу за 30 хвилин до трапези. Для профілактики онкологічних патологій використовують по чайній ложці раз на добу також за півгодини до їди.

Хрін на горілці допомагає і для суглобів. У цьому випадку засіб застосовують зовнішньо у вигляді компресів, які прикладають до хворого місця на 40-60 хвилин. Процедуру повторюють кілька разів на день до припинення неприємних відчуттів.

Рекомендації щодо вживання

Незважаючи на те, що хріновуха готується на горілці, це два різних напою. Тому і вживання хріновухи має свої особливості:

  1. залпом випивати такий алкоголь не варто, оскільки він має цікавий смак і аромат, які необхідно розкуштувати.
  2. зберігати краще в холодильнику. Тоді в ароматі буде менше спиртових ноток. Хоча допускаєтьсяВипивати алкоголь кімнатної температури-це залежить від смакових уподобань.
  3. хріновуха добре стимулює апетит, тому її можна вжити перед щільним обідом (буквально 50 г).
  4. міцний алкоголь обов’язково потрібно закушувати, не вживати на голодний шлунок, тим більше з ранку після сну.
  5. оптимальна норма за один вечір-до 150 г.якщо перевищити її, на наступний день будуть більш-менш виражені симптоми похмілля.
  6. подавати напій бажано до «важких» страв-м’ясо, риба з гарніром. В якості закуски добре підходять соління.

Спиртовмісний напій обов’язково закушують калорійними продуктами

Висновок

Хріновуха з горілки в домашніх умовах – досить корисний напій, якщо вживати його в обмежених кількостях. Використовувати можна як під час застіль, так і в лікарських цілях. Приготування хріновухи не займе багато часу. Під час настоювання рекомендують проводити дегустації, щоб не зіпсувати смак.