Кращі сорти калини звичайної: особистий досвід вирощування + рецепти

19

Я намагаюся створити сад природного типу з різноманітними сортовими і дикорослими (в тому числі рідкісними) рослинами, поєднуючи красу, користь і дбайливе ставлення до екології. Калина ідеально підходить для такого саду.

У мене вже ростуть кілька сортів і форм калини звичайної (viburnum opulus): червоне гроно, ульгень, червоний корал, f. Xanthocarpum, калина гордовина (viburnum lantana), калина саржента (viburnum sargentii) onondaga і кілька сіянців, які виросли самі.

Солодкоплідні сорти калини

Сорт калини червоне гроно

Отриманий у внді генетики і селекції плодових рослин ім. І.в. Мічуріна. Врожайність висока. Кущ середньорослий, середньорозкидистий. Ягоди великі, темно-бордові, кулясті. М’якоть соковита, кисло-солодка з приємною гіркотою. Незважаючи на самоплодность, при наявності місця краще посадити хоча б ще один кущ іншого сорту – тоді урожай буде значно вище.

Сорт калини червоне гроно

Сорт калини ульгень

Виведений в ніісс ім. М. А. Лісавенко. Кущ високий (до 3,5 м) і розлогий. Плоди інтенсивно-червоні, округлі. Смак слабогорький. Врожайність висока. Самобесплоден, добре запилюється пилком всіх сортів і сіянців калини звичайної. Переваги сорту-великоплідність (0,7–0,9 г), дрібне насіння, гарна якість свіжих плодів і сирого джему. У посушливі роки без поливу різко знижується врожайність і зменшуються розміри плодів.

Сорт калини ульгень

Сорт калини червоний корал

Створений у внді садівництва ім. І.в. Мічуріна. Кущ компактний, середньорослий. Зрілі плоди яскраво-червоні, округлі, великі. Смак слабогорький з сильним ароматом. Висока щільність кисті, врожайність нерідко перевищує 10 кг з куща.

Калина f. Xanthocarpum

Невисокий пишний кущ з бурштиновими, майже прозорими плодами. Смак і властивості як у звичайної калини. Цвіте в травні. Листя навесні жовто-зелені, влітку зелені, восени частіше в жовтих тонах.

Калина f. Xanthocarpum

Значної різниці в смаку ягід сортових рослин я не помітила. Найбільшими і смачними мені здалися ягоди сорту ульгень , та й на кисті вони трималися міцніше, ніж у інших сортів. Ягоди сортів червоний корал і червоне гроно були трохи менше, кісточка більша. Цього року після урагану більше половини ягід сорту червоне гроно опинилися на землі.дослідження вчених і досвід садівників-любителів показують, що врожайність, маса ягід, кількість плодів в суцвітті сильно варіюють по роках в залежності від погоди. Урожай значно більше при гарному догляді (достатнє освітлення, внесення органічних або органомінеральних добрив, регулярний полив і мульчування, наявність запилювачів, профілактика листогризучих комах).

Декоративні види і сорти калини

Калина саржента onondaga

Зовні схожа на калину звичайну, але, на мій погляд, значно більш декоративна. Цей чагарник висотою 2-3 м дуже гарний при розпусканні листя і під час цвітіння. Молода листя бронзово-червона. У великих щитковидних суцвіть по краях рожево-білі стерильні квіти, а в центрі – плодущие бордові. Осіннє забарвлення листя яскраве, оранжево-червоне. Ягоди червоні, дрібні, гіркі на смак. Так само як і у калини звичайної, кору, листя, квітки і плоди використовують в лікарських цілях.

Калина гордовина

Доросла рослина-це щільний кущ висотою 3-4 м.молоді гілки ніби зі світлого повсті, пагони лускато-опушені. Овальні листя зверху зелені, з нижньої сторони сірувато-повстяні, приємні на дотик. Плоди, при дозріванні змінюють колір з червоного на чорний, дуже декоративні. Шкідниками і хворобами майже не пошкоджується. Кора, плоди і листя мають антибактеріальну активність і використовуються в лікувальних цілях.

Чи потрібна калина без гіркоти?

Гіркоту ягодам калини надають іридоїди, або гіркі глікозиди, – біологічно активні речовини, які підвищують апетит і покращують травлення, мають сечогінну, ранозагоювальну, седативну, транквілізуючу, протимікробну активність. А значить, солодка (без гіркоти) калина, яку прагнуть отримати селекціонери, не буде такою корисною. Гіркота в калині зменшується після проморожування або тривалого нагрівання. Але у термічно оброблених плодів в порівнянні зі свіжими істотно змінюється хімічний склад: кількість пектинів зменшується на 21,2%, цукрів – на 6,1%, а втрати аскорбінової кислоти досягають 94%, втрачається р-вітамінна активність. Тому, щоб було і смачно і корисно, калину краще проморозити перед вживанням в морозильній камері або збирати після настання морозів (але тоді урожай може дістатися птахам).з ягід калини звичайної можна приготувати пироги, варення, морс, квас, кисіль, желе, пастилу і мармелад, соус, навіть замінник кави (з насіння). Я вважаю, що найкорисніше і просте – заморозити ягоди в порційних пакетах або зробити протерту калину з медом (можна з цукром).

Рецепт протертої калини

Ягоди перебрати, вимити, обдати окропом або потримати на пару для розм’якшення шкірки, протерти через сито до стану пюре. Отриману масу перемішати з медом або цукром у співвідношенні 1:1 до однорідної консистенції, розкласти по банках і поставити в холодне місце. Для кращого розчинення цукру суміш можна підігріти (не вище +60 °с). Можна змішати ягоди калини з обліпихою або ремонтантної малиною (вони дозрівають приблизно в один час).таку заготовку добре додавати в чай або робити вітамінний напій для профілактики і лікування грві, зміцнення імунітету. Калина також надає заспокійливу, антисептичну, сечогінну, в’яжучу, кровоспинну, протиалергічну дію, стабілізує тиск, стимулює серцеву діяльність. Препарати з калини використовуються в офіційній і народній медицині. Але пам’ятайте, що є протипоказання.