Хурма інжир (ромашка): корисні властивості, в’яже чи ні, опис сорту

28

Хурма інжир відома також як ромашка. Перша назва фрукт отримав за схожість за зовнішній вигляд і смак з фігами, друге — за форму, що нагадує таку квітку. У хурми інжир багатий хімічний склад, що обумовлює безліч корисних властивостей. При цьому фрукт може принести шкоду, є протипоказання до його вживання.

Опис хурми сорту інжир (ромашка) з фото

Хурма інжир є найранішою серед численних сортів культури. Дерево виглядає так:

  • висота до 7-8 м;
  • крона красива, за формою нагадує яблуню;
  • листя подовжені, яйцеподібні, до верхівки звужуються;
  • поверхня пластин блискуча і зелена, з вивороту відтінок блідіше;
  • квітки великі, забарвлення біло-жовтий;
  • пелюстки щільні, воскові;
  • плодоношення рясне.

Цвітіння сорту припадає на кінець травня і початок літа. Урожай збирають після середини жовтня.

Плоди хурми інжирной зовні помітно розділені на сегменти за рахунок лінійних поглиблень, що і породило асоціації, що дали назві сорту. Основні характеристики у них такі:

  • форма кругла яйцеподібна, злегка плеската або приземкувата;
  • шкірка при повній стиглості темно-помаранчева, коричнева;
  • шкірка гладка, тонка, блискуча;
  • серцевина помаранчева;
  • кісточки невеликі, довгастої або овальної форми, забарвлення темно-коричневий;
  • насіння небагато, іноді їх немає взагалі;
  • смак солодкий, насичений;
  • у м’якоті тонкий імбирний аромат;
  • стебло волокнистий, навколо чотири гнучких, але грубих зелено-коричневих листка.

Одна з переваг сорту інжир в тому, що його м’якоть не в’яже, хоча у молодих плодів трохи терпкувата. Цей фактор привабливий не тільки завдяки смаку, але і можливості вживати фрукт при деяких захворюваннях, коли багато інших сортів не підходять.

У молодих плодів сорту інжир м’якоть тверда і щільна. У міру дозрівання її консистенція змінюється. Вона стає м’якою і в’язкою. Змінюється і колір м’якоті. У молодих фруктів він помаранчевий, а в міру дозрівання темніє, аж до коричневого забарвлення

Зауваження! рівень солодощі м’якоті сорту інжир багато в чому залежить від клімату, де культура вирощена. Значення мають і особливості догляду.

Хурму інжир вживають у свіжому вигляді, використовують для приготування десертів, варення і джемів, сушать, заморожують

Склад і калорійність хурми інжирна

Хімічний склад у хурми інжир багатий. У нього входять такі речовини:

  • вітаміни-a, групи b, аскорбінова кислота;
  • комплекс мікро — і макроелементів, включаючи залізо, йод, мілину, марганець, калій;
  • клітковина;
  • фруктоза;
  • глюкоза;
  • органічні кислоти;
  • антиоксиданти;
  • флавоноїди.

Сорт інжирний приваблює не тільки відмінним смаком і незвичайним видом, але і харчовою цінністю. На 100 г припадає всього 0,4 г жирів і 57 ккал. Білків в плодах 0,5 г, а вуглеводів 15,3%.

Користь хурми інжир

Користь плодів цього сорту обумовлена їх хімічним складом. Він забезпечує такі цінні властивості:

  • активація та зміцнення імунітету;
  • підтримання і підвищення еластичності кровоносних судин;
  • протизапальну дію;
  • седативний ефект;
  • підтримання нормальної роботи щитовидної залози;
  • попередження утворення каменів у нирках;
  • профілактика новоутворень, у тому числі злоякісних;
  • нормалізація роботи травного тракту;
  • сечогінну дію, усунення набряків;
  • поліпшення стану шкіри;
  • уповільнення процесів старіння;
  • підтримка гостроти зору;
  • профілактика сонячних опіків, пігментації, нічної (курячої) сліпоти;
  • позитивний вплив на нервову систему, стабілізація емоційного стану.

Незрілі плоди допомагають при діареї, а стиглі використовують як відхаркувальний засіб. Використовують м’якоть і зовнішньо, щоб прискорити загоєння ран. Відвар з листя допомагає позбутися від набряків.

Корисні властивості хурми інжир знайшли своє застосування не тільки в кулінарії і народній медицині, а й косметології. М’якоть використовують в приготуванні масок для проблемної і в’янучої шкіри.

Якщо фрукти недостиглі, треба залишити їх на кілька днів в пакеті при кімнатній температурі

Шкода хурми інжир і протипоказання

У нестиглої м’якоті і шкірці містяться таніни. Вони можуть спровокувати запор, погіршити панкреатит і деякі інші хвороби. Щоб виключити такі проблеми, потрібно вживати тільки стиглі плоди.

У хурмі інжир міститься цукор, тому її з обережністю включають при ожирінні і діабеті. Якщо захворювання інсулінового типу, то такий фрукт з раціону прибирають. Протипоказано вживати його також в наступних випадках:

  • індивідуальна непереносимість-може виражатися шкірними реакціями, травними розладами;
  • виразка шлунка або 12-палої кишки;
  • хронічний коліт.

У плодах міститься багато клітковини, тому вони можуть спровокувати бродіння в кишечнику. Не варто вживати фрукт у великих кількостях.

Зауваження! здоровим людям можна їсти 2-3 плоди в день. При цукровому діабеті, панкреатиті поза загостренням і інших хворобах дозволено не більше штуки на добу.

Хурму можна купувати про запас і заморожувати, цінні елементи при цьому зберігаються

Висновок

Хурма інжир або ромашка отримала свою назву за зовнішній вигляд плодів, які розділені на сегменти. Цей сорт є раннім, дозріває в другій половині осені. У плодів багатий хімічний склад, багато корисних властивостей.

Ольга верещагіна, м перм

Хурму інжирна пробувала у відпустці на море, у нас такий не бачила. За смаком вона нагадала мені відомий всім корольок. Плоди невеликі і смачні, але подібності з інжиром я не помітила, крім зовнішнього вигляду.

Валентина самойлова, підмосков’ї

Хурму ромашка купувала в минулому році, до цього таку не бачила. Не в’яже, м’якоть шоколадного кольору, дуже ароматна і солодка. Сама шкірка темно-помаранчева, з червонуватим відтінком. Кісточки невеликі, в середньому по чотири штуки.

Христина баюнова, м кіров

Хурму інжирну я пробувала – мені привозили родичі з півдня, але у нас такий жодного разу не бачила. М’якоть ніжна і солодка, ніякої в’язкості немає, кісточок мало.