Хурма інжир відома також як ромашка. Перша назва фрукт отримав за схожість за зовнішній вигляд і смак з фігами, друге — за форму, що нагадує таку квітку. У хурми інжир багатий хімічний склад, що обумовлює безліч корисних властивостей. При цьому фрукт може принести шкоду, є протипоказання до його вживання.
Опис хурми сорту інжир (ромашка) з фото
Хурма інжир є найранішою серед численних сортів культури. Дерево виглядає так:
- висота до 7-8 м;
- крона красива, за формою нагадує яблуню;
- листя подовжені, яйцеподібні, до верхівки звужуються;
- поверхня пластин блискуча і зелена, з вивороту відтінок блідіше;
- квітки великі, забарвлення біло-жовтий;
- пелюстки щільні, воскові;
- плодоношення рясне.
Цвітіння сорту припадає на кінець травня і початок літа. Урожай збирають після середини жовтня.
Плоди хурми інжирной зовні помітно розділені на сегменти за рахунок лінійних поглиблень, що і породило асоціації, що дали назві сорту. Основні характеристики у них такі:
- форма кругла яйцеподібна, злегка плеската або приземкувата;
- шкірка при повній стиглості темно-помаранчева, коричнева;
- шкірка гладка, тонка, блискуча;
- серцевина помаранчева;
- кісточки невеликі, довгастої або овальної форми, забарвлення темно-коричневий;
- насіння небагато, іноді їх немає взагалі;
- смак солодкий, насичений;
- у м’якоті тонкий імбирний аромат;
- стебло волокнистий, навколо чотири гнучких, але грубих зелено-коричневих листка.
Одна з переваг сорту інжир в тому, що його м’якоть не в’яже, хоча у молодих плодів трохи терпкувата. Цей фактор привабливий не тільки завдяки смаку, але і можливості вживати фрукт при деяких захворюваннях, коли багато інших сортів не підходять.
У молодих плодів сорту інжир м’якоть тверда і щільна. У міру дозрівання її консистенція змінюється. Вона стає м’якою і в’язкою. Змінюється і колір м’якоті. У молодих фруктів він помаранчевий, а в міру дозрівання темніє, аж до коричневого забарвлення
Зауваження! рівень солодощі м’якоті сорту інжир багато в чому залежить від клімату, де культура вирощена. Значення мають і особливості догляду.
Хурму інжир вживають у свіжому вигляді, використовують для приготування десертів, варення і джемів, сушать, заморожують
Склад і калорійність хурми інжирна
Хімічний склад у хурми інжир багатий. У нього входять такі речовини:
- вітаміни-a, групи b, аскорбінова кислота;
- комплекс мікро — і макроелементів, включаючи залізо, йод, мілину, марганець, калій;
- клітковина;
- фруктоза;
- глюкоза;
- органічні кислоти;
- антиоксиданти;
- флавоноїди.
Сорт інжирний приваблює не тільки відмінним смаком і незвичайним видом, але і харчовою цінністю. На 100 г припадає всього 0,4 г жирів і 57 ккал. Білків в плодах 0,5 г, а вуглеводів 15,3%.
Користь хурми інжир
Користь плодів цього сорту обумовлена їх хімічним складом. Він забезпечує такі цінні властивості:
- активація та зміцнення імунітету;
- підтримання і підвищення еластичності кровоносних судин;
- протизапальну дію;
- седативний ефект;
- підтримання нормальної роботи щитовидної залози;
- попередження утворення каменів у нирках;
- профілактика новоутворень, у тому числі злоякісних;
- нормалізація роботи травного тракту;
- сечогінну дію, усунення набряків;
- поліпшення стану шкіри;
- уповільнення процесів старіння;
- підтримка гостроти зору;
- профілактика сонячних опіків, пігментації, нічної (курячої) сліпоти;
- позитивний вплив на нервову систему, стабілізація емоційного стану.
Незрілі плоди допомагають при діареї, а стиглі використовують як відхаркувальний засіб. Використовують м’якоть і зовнішньо, щоб прискорити загоєння ран. Відвар з листя допомагає позбутися від набряків.
Корисні властивості хурми інжир знайшли своє застосування не тільки в кулінарії і народній медицині, а й косметології. М’якоть використовують в приготуванні масок для проблемної і в’янучої шкіри.
Якщо фрукти недостиглі, треба залишити їх на кілька днів в пакеті при кімнатній температурі
Шкода хурми інжир і протипоказання
У нестиглої м’якоті і шкірці містяться таніни. Вони можуть спровокувати запор, погіршити панкреатит і деякі інші хвороби. Щоб виключити такі проблеми, потрібно вживати тільки стиглі плоди.
У хурмі інжир міститься цукор, тому її з обережністю включають при ожирінні і діабеті. Якщо захворювання інсулінового типу, то такий фрукт з раціону прибирають. Протипоказано вживати його також в наступних випадках:
- індивідуальна непереносимість-може виражатися шкірними реакціями, травними розладами;
- виразка шлунка або 12-палої кишки;
- хронічний коліт.
У плодах міститься багато клітковини, тому вони можуть спровокувати бродіння в кишечнику. Не варто вживати фрукт у великих кількостях.
Зауваження! здоровим людям можна їсти 2-3 плоди в день. При цукровому діабеті, панкреатиті поза загостренням і інших хворобах дозволено не більше штуки на добу.
Хурму можна купувати про запас і заморожувати, цінні елементи при цьому зберігаються
Висновок
Хурма інжир або ромашка отримала свою назву за зовнішній вигляд плодів, які розділені на сегменти. Цей сорт є раннім, дозріває в другій половині осені. У плодів багатий хімічний склад, багато корисних властивостей.
Ольга верещагіна, м перм
Хурму інжирна пробувала у відпустці на море, у нас такий не бачила. За смаком вона нагадала мені відомий всім корольок. Плоди невеликі і смачні, але подібності з інжиром я не помітила, крім зовнішнього вигляду.
Валентина самойлова, підмосков’ї
Хурму ромашка купувала в минулому році, до цього таку не бачила. Не в’яже, м’якоть шоколадного кольору, дуже ароматна і солодка. Сама шкірка темно-помаранчева, з червонуватим відтінком. Кісточки невеликі, в середньому по чотири штуки.
Христина баюнова, м кіров
Хурму інжирну я пробувала – мені привозили родичі з півдня, але у нас такий жодного разу не бачила. М’якоть ніжна і солодка, ніякої в’язкості немає, кісточок мало.